Joukkoliikenneliput siirtyvät mobiiliin Meri-Lapissa

Meri-Lapissa joukkoliikennematkojen maksamisessa ovat laajasti käytössä Matkahuollon matkakortit. Matkahuollon matkakortit käyvät maksuvälineenä myös Meri-Lapin joukkoliikenteen vuoroissa.

 

Matkahuolto siirtyy kokonaan digitaalisiin lippuihin vuoden 2023 aikana, mikä tarkoittaa, että fyysisistä matkakorteista luovutaan ja kausi- ja sarjaliput siirtyvät puhelimeen. Kausi- ja sarjaliput ostetaan jatkossa Reitit ja Liput –mobiilisovelluksen kautta. Lippuostojen lisäksi sovelluksesta näkee suoraan kausi- ja sarjalipuilla jäljellä olevat päivät ja matkat sekä niiden voimassaoloajan. Bussissa sovellus toimii matkustusoikeuden varmentajana kuljettajalle, joka lukee lipun QR-koodin autolaitteella.

 

Siirto tehdään vaiheittain ja valmistuu kesäkuun 2023 loppuun mennessä. Meri-Lapissa siirto on aloitettu 1.12.2022 kokeiluna ja alueen sarjaliput saa jo hankittua sovelluksesta. Jos kokeilu onnistuu, myös Kemin kaupunkilippujen myynti mobiilissa alkaa 9.1.2023. Meri-Lapin sarjalippujen ja Kemin kaupunkilippujen myynti matkakortille päättyy alustavan aikataulun mukaan helmikuun 2023 loppuun mennessä, jonka jälkeen kortille ladatuilla lipuilla voi vielä matkustaa tuotteesta riippuen joko 30 tai 60 päivän ajan.

 

Poikkeuksena ovat toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatukiliput, jotka siirtyvät sovellukseen syyslukukaudesta 2023 alkaen, sekä peruskoululaisten liput, jotka säilyvät toistaiseksi matkakorteilla. Paperilippujen myynti asemilla päättyy 31.1.2023. Kertalipun voi ostaa jatkossakin nettilippuna, mobiililippuna tai suoraan bussista.