Muutoksia Meri-Lapin joukkoliikenteen lippuihin

Meri-Lapin kaupunki- ja seutuliput uudistuvat Meri-Lapin sarjalipuksi. Samalla nykyiset matkakortit vaihdetaan uusiin matkakortteihin.  Vanhojen lippujen myynti päättyy 18.9.2020 ja käyttö loppuu 18.10.2020. Uudet liput tulevat myyntiin verkkoon Matkakorttikauppaan 21.9. ja Matkahuollon myyntipisteisiin 1.10.2020. 

Seutu- ja kaupunkiliput ovat olleet ns. tuettuja lipputuotteita, jotka ovat sekä lainsäädännöllisesti että teknisesti vanhentuneita. Asiakas on maksanut matkustuksesta osan (lipun hinnan), jonka lisäksi kunnat ovat maksaneet liikennöitsijöille lipputukea suunnilleen saman verran. Nykyinen lainsäädäntö ei enää mahdollista lipputukea, mikä yhdessä koronan aiheuttaman matkustuksen vähentymisen kanssa, on ajanut liikennöitsijät taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen. Seutu- ja kaupunkiliput eivät myöskään teknisesti täytä nykylainsäädännön vaatimuksia. Em. syistä johtuen seutu- ja kaupunkiliput on päätetty lakkauttaa. Lippujen myynti päättyy 18.9.2020 ja käyttö 18.10.2020.

Uusina lipputuotteina seutuliikenteessä otetaan 1.10.2020 käyttöön 30 matkan ja 10 matkan sarjaliput. Lisäksi Kemin ja Tornion kaupunkiliikenteisiin on tulossa 30 päivän kausiliput.

Sarjalippujen hinnoittelu on km-perusteinen ja ne ovat voimassa 30 päivää tai 60 päivää. Taksat on päivitetty vastaamaan paremmin matkustuksen nykyarvoa kuitenkin siten, että ostamalla sarjalipun matkustat selvästi edullisemmin kuin kertalipulla. Sarjalipulla voit maksaa samalla useamman matkan eli vaikka koko perheen matkat kerralla. Sarjaliput käyvät maksuvälineenä Meri-Lapin joukkoliikenteen vuoroissa (seutu- ja kaupunkiliikenne) sekä lähes kaikessa alueella liikennöivässä markkinaehtoisessa joukkoliikenteessä.

Lue Matkahuollon tiedote ja ohjeet lipunvaihtoon liittyen.

Asiakashinnat:

sarjalippu 1.10.2020 alkaen0 – 9 km9 – 18 km18 – 80 km
30 matkaa / 30 pv69 eur95 eur137 eur
10 matkaa / 60 pv31 eur42 eur62 eur

Kemin ja Tornion kaupunkiliikenteisiin on tulossa myyntiin myös sarjalippuja edullisemmat 30 päivän kausiliput. Kausiliput otetaan käyttöön 1.10.2020 alkaen ja ne eivät kelpaa maksuvälineenä seutuliikenteessä. Tiedotamme uusista kausilipuista lisää ensi viikolla.

Uusiin lipputuotteisiin voit tutustua Matkahuollon tuotesivulla 

www.matkahuolto.fi/matkustajat/meri-lapin-sarjalippu

ja myyntiin liput tulevat Matkahuollon matkakorttikauppaan 

https://kauppa.matkahuolto.fi/

Uudet matkakortit ovat ns. tunnistepohjaisia matkakortteja, mikä tarkoittaa että kortilla olevan sirun sijaan tieto (kuten jäljellä olevien matkojen määrä tai arvo) on taustajärjestelmässä. Näin ollen tieto säilyy vaikka matkakortti katoaa tai särkyy. Enää ei myöskään ostoa varten edellytetä kuntalaisuutta vaan liput ovat vapaasti myös ulkopaikkakuntalaisten ostettavissa. Uutta on myös se, että uuden lipputuotteen voi ostamisen jälkeen jatkossa ladata myös kätevällä Bussiliput-mobiilisovelluksella. 

Meri-Lappiin on tulossa myös käyttöön, ja osittain onkin jo käytössä, myös mobiililiput Reitit ja Liput –mobiilisovellukseen. Sovelluksesta saat kätevästi tiedon reiteistä, aikatauluista ja hinnoista. Samalla mahdollistuvat myös matkaketjut usean eri liikennöitsijän välillä eli jatkossa voit suunnitella ja ostaa ostaa kaikki tarvittavat liput vaikka HSL alueelle asti:

https://www.matkahuolto.fi/matkustajat/reitit-ja-liput-sovellus-bussiliput-sovellus-ja-reittiopas